Nog 78 dagen
The maintenance challenge

De 14 meest belangrijke innovaties in maintenance

De 14 meest belangrijke innovaties in maintenance

28 juli 2017
De 14 meest belangrijke innovaties in maintenance

3D-Printing? Drones en robotica? Het zijn innovaties die veel aandacht in de media krijgen en steevast door overheden worden omarmd. Maar ze spelen amper een rol van betekenis in de top 14 meest belangrijke innovaties in maintenance tot 2020. Die ranglijst is opgesteld door World Class Maintenance (WCM).

Opvallend aan de ranking, onderdeel van het onderzoeksrapport Smart Moves for Smart Maintenance,  is de totale afwezigheid van niet-data-gedreven innovaties, zoals 3D-Printing, drones en robotica. Volgens de opsteller van het rapport, Henk Akkermans,  directeur WCM en professor aan de Tilburg University, is dat te wijten aan een zwaardere weging voor procesmatige, organisatiegerelateerde en data-gedreven innovaties.

Want die laatsten scoren juist wel erg hoog als meest veelbelovende innovaties in maintenance. Sterker nog: alle technologie-gedreven innovaties in de top 14 zijn data-driven. Dit is een belangrijke verandering ten opzichte van het verleden en is in lijn met de snelle opkomst van digitale oplossingen. Ook de toegenomen aandacht voor onderhoud, service en assetmanagement markeert een breuk met het verleden. Ooit kreeg onderhoud alleen aandacht als er een keer iets mis ging, terwijl het onderwerp tegenwoordig standaard hoog op de agenda staat. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat  procesinnovaties een grotere rol spelen de komende jaren. Ze worden in evenwicht gehouden door ondersteunende innovaties in technologie en cultuur. Volgens Akkermans is dat verrassend omdat technologie-georiënteerde innovaties vaak de meeste aandacht krijgen van de pers, op conferenties, seminars en in de regering en subsidieprogramma's.

De onderzoekers wijzen verder op het feit dat bedrijfscultuur en gedragsverandering naast kennismanagement en samenwerking binnen en met organisaties een uitzonderlijk belangrijke rol gaan spelen. Ze worden gezien als top-prioriteiten op het gebied van maintenance-innovatie.

De Top 14 van Meest Belangrijke Innovaties in Maintenance (bron: WCM):

1. Big-data analyse

2,. Smart sensors

3. Cultuur en gedragsverandering

4. Conditie- en risicogedreven onderhoudsstrategieën

5. Ontwerp voor onderhoud

6. Kennismanagement

7. Interfacing AM IT systemen

8. Degradatie Modellen

9. Life cycle costing

10. Prestatie dashboards

 11. Asset portfolio management

12. Prestatiecontracten

13. Mobiele oplossingen

14. 3D ontwerpen en virtual reality (VR)Copyright © 2019 Rotterdam Ahoy All rights reserved.