Algemeen14 Februari 2019

De wereld verandert, en zal dat altijd blijven doen

'Ja, de wereld verandert. En dat zal hij blijven doen.’

 

"Verandert de wereld nu echt ingrijpender dan ten tijde van de industriële revolutie? Ik durf het te betwijfelen.” Michel Grijpink, learning and development consultant aan Hogeschool Utrecht, is stellig. "Wat ik wel weet is dat de wereld continu verandert. De snelheid van verandering neemt toe.  En dat wanneer je jezelf niet competent houdt, je heel snel op achterstand staat. De enige constante is de verandering.

 

De relatie tussen Hogeschool Utrecht en de maintenance-sector is innig. Al sinds de jaren '80 worden er in Utrecht opleidingen aangeboden die specifiek gericht zijn op onderhoud. "Niet zo gek ook,” zegt Grijpink. "Want scholing en ontwikkeling zijn een logisch vervolg op de behoefte aan toenemende vakkundigheid. Wil je de wereld van maintenance verder brengen dan is ontwikkeling van medewerkers een essentieel onderdeel en hier hoort opleiden bij. Op human capital schrijf je niet af maar schrijf je bij!”

Grijpink hoort het tegenwoordig vaker: de wereld verandert in een tempo dat nooit eerder is vertoond. En mensen hebben moeite zich daaraan aan te passen. "Ja, de wereld verandert. Maar dat is een continue beweging. En ja, ten tijde van de industriële revolutie zag je een extreme omslag.  Dat maken we misschien wel weer mee met slimme apparaten, artificial intelligence, big data en robotica.  Al deze  technologieën zullen verschuiving van menselijk arbeid betekenen. Maar verandert alles nu werkelijk ingrijpender dan in vorige eeuwen? Ik weet het niet.”

 

Energietransitie

"Kijk”, vervolgt hij. "Factoren die maintenance noodzakelijk maken zijn nog steeds gelijk, maar het level playingfield is wel anders. Aspecten als milieu, duurzaamheid en energieverbruik zijn vraagstukken die 50 jaar geleden een andere waarde kenden.  Neem bijvoorbeeld de energietransitie. Dit is een issue dat vraagt om compleet nieuw design. Dat krijg je niet voor elkaar met een beetje bijschaven. Daar is een radicale omslag voor nodig.”

En, nu hij toch aan het filosoferen is: "informatie is vrijwel overal en altijd beschikbaar.  In deze overflow aan data is weten wat gezocht wordt en gevonden informatie in perspectief plaatsen essentieel. Vanuit de toenemende verwerkingssnelheden van computers kunnen steeds grotere hoeveelheden data worden gekoppeld en geanalyseerd. Maar vooral belangrijk is: weten wat je met die data moet en kunt. Want je kunt onbeperkt veel vinden tegenwoordig. Maar aan welke as toets je die informatie? Is het wel transporteerbaar naar jouw terrein? Dat vraagt om specifieke kennis. Om al die data op de juiste manier te kunnen analyseren.”

"Onderhoud, dat is de juiste balans vinden tussen investeren en de license-to-operate”, gaat Grijpink verder.

 

Opleiden

De learning and development consultant is kritisch. Stelt vragen bij de vermeende krapte op de arbeidsmarkt en de tekorten aan goed opgeleide mensen. "Leiden we dan minder mensen op? Nee, het aantal HBO’ers is sinds de jaren '60 explosief gestegen. En dat is ook nodig want de wereld is complexer geworden. Het aantal incidenten en verstoringen in de industrie neemt weliswaar al jaren af, maar het vinden van een oplossing bij zo’n incident is vele malen complexer dan vroeger. Voor onderhoud wil je graag ervaren mensen. Die weten hoe iets is gemaakt. De onderhoudssector kan dus beter inzetten op na- en bijscholing. En dat is mijn wereld.”

 

De vraagstukken die de Nederlandse onderhoudsprofessionals dagelijks voorgeschoteld krijgen, blijven steeds uitdagend. Hogere eisen voor veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid aan ouder wordende installaties, roepen om permanent competente specialisten op alle niveaus. "Om mee te groeien met de leeftijd en uitdagingen van de installaties, biedt Centrum voor Natuur & Techniek (CvNT) van Hogeschool Utrecht gerichte onderhoudsopleidingen op hbo-, post-hbo en masterniveau. Deze opleidingen zorgen voor praktijkgerichte kennis en vaardigheden in een mix van techniek, management en communicatie. Vraagstukken uit het dagelijkse werk van de cursisten worden met theorie en praktijkopdrachten behandeld. En met succes. De investering in tijd en geld voor de opleidingen wordt door het verwezenlijken van blijvende verbeteringen in het productie- en onderhoudsproces ruimschoots terugverdiend”, stelt Grijpink.

 

---

De opleidingen worden niet alleen in Utrecht verzorgd. Regelmatig kiezen bedrijven voor de mogelijkheid om voor hun werknemers een in-company opleiding te verzorgen, samen met CvNT. Deze maatwerk onderhoudsopleidingen bieden bedrijven de mogelijkheid hun eigen opleidingsvraag nog specifieker in te vullen dan met een standaard opleiding mogelijk is.