Algemeen16 Oktober 2018

'Het imago van de branche speelt ons parten'

"Het is iets dat ons iedere tien jaar opnieuw overkomt: hoe zorg je ervoor dat je aansluiting houdt met een jongere generatie?" Naftaly Dix-Koolman, marketing communication manager bij Applus RTD, windt er geen doekjes om. "Jonge mensen die net van een opleiding afkomen kiezen eigenlijk nooit als eerste voor ons. Daar hebben wij structureel last van."

Maar dat betekent niet dat Applus RTD het er bij laat zitten. De internationaal opererende wereldwijde dienstverlener voor de energie, olie, gas en chemische industrie die bedrijven adviseert over de staat van hun assets door middel van niet- destructief onderzoek, inspectie en certificatie, heeft wervingscampagnes waarmee al wordt begonnen op basisscholen. "Je moet jongeren al heel vroeg inspireren en informeren. Het bedrijfsleven heeft daarin een maatschappelijke rol en die nemen wij met verve op ons”, stelt Dix-Koolman. "We zijn natuurlijk ook niet echt een sexy branche, maar dat zorgt ervoor dat we iedereen graag laten zien waar ons werk uit bestaat en hoe belangrijk het is. Daarbij sluiten we onze ogen overigens niet voor het feit dat het werk voor olie- en gasbedrijven waarschijnlijk eindig is. We verleggen onze werkzaamheden daarom uitdrukkelijk ook naar andere sectoren. De voedingsindustrie bijvoorbeeld, die kan onze kennis goed gebruiken. Er zijn nog genoeg kansen.”

Het thema 'People’ tijdens Maintenance NEXT blijkt goed gekozen voor Applus RTD. Dix-Koolman ziet bijvoorbeeld ook dat een nieuwe generatie andere dingen belangrijk vindt in een baan. "De prioriteiten van jongeren liggen tegenwoordig anders dan vroeger. Velen zoeken een baan die iets toevoegt aan hun leven. Jongeren willen eerst vooral gelukkig zijn en zich kunnen identificeren met hun baan. Zij zijn veel meer dan vroeger bezig met een groen imago. Dan is een op zijn zachtst gezegd lastig om ze te motiveren voor een vieze industrie.”

Dix-Koolman heeft overigens wel een oplossing. "Ik geloof in co-schappen, zoals je dat ook bij een studie als geneeskunde hebt. Laat net-afgestudeerden eerst een tijd meelopen met ervaren mensen. Want zeker in het onderhoud heb je aan het begin van je loopbaan niet zo veel aan de net opgedane kennis van school. Je moet ervaring opdoen. Problemen hebben opgelost. Dan pas kun je zeggen of onze branche iets voor je is.”