Algemeen06 Augustus 2018

'Kennis gap zorgt voor inefficiëntie’

De grootste uitdaging waarvoor de onderhoudssector staat heeft niet te maken met een gebrek aan kennis, maar eerder met het tegenovergestelde denkt Herman Lens, NDT manager bij Vinçotte. "Ik constateer dat veel van onze onderzoeken steeds specialistischer worden. Met als gevolg een specifieke kennis gap bij onze klanten. Die 'kennis gap’ zorgt voor veel inefficiëntie.”

Maar wacht even. Zegt u nu dat de techniek eigenlijk te moeilijk is geworden?
"Dat niet. Maar ik zie wel dat er door de enorme technologische vooruitgang een gebrek aan kennis ontstaat. Mensen worden nog steeds goed opgeleid. Op theoretisch vlak tenminste. Maar het ontbreekt steeds vaker aan goede praktijkkennis. Hoe werkt iets nou echt en waarom?”

Hoe komt dat?
"Steeds meer managers in in de industrie worden op school juist opgeleid als manager. Ontberen daardoor praktijkervaring. Bovendien zijn de opleidingen erg breed met als gevolg een beperkte diepgang. De harmonie met de werkvloer ontbreekt daardoor nog wel eens. Men weet niet wat wij meten en waarom wij het meten. Dat communiceert nog wel eens lastig.”

Vinçotte is een grote speler in de Benelux. Het bedrijf telt ongeveer 1800 medewerkers en is actief in inspectie, certificatie, conformiteitsevaluatie en opleiding in de industrie. Vinçotte ontwikkelt zelf geen apparatuur of materialen maar voert metingen uit aan assets van klanten en maakt daarbij gebruik van de kennis van de leveranciers. De klanten sturen op een hoog veiligheidsniveau in combinatie met een maximale beschikbaarheid van hun installaties.  "Het grootste probleem van onze klanten is corrosie”, stelt Lens. 'Dat is moeilijk te kwantificeren en het is daardoor lastig in te schatten hoe lang assets of onderdelen nog mee kunnen. Dat vraagt om veel ervaring van onze mensen. Weliswaar maakt de enorm toegenomen computercapaciteit dat apparatuur steeds nauwkeuriger wordt, maar weten wat je hebt gemeten blijft mensenwerk.”

Lens vindt dan ook dat Smart Industry of Industry 4.0 beperkt invloed heeft op het werk dat Vinçotte uitvoert. "Wij gebruiken amper big data. Het gaat meestal om vrij tastbare fysieke problemen die minder goed zichtbaar zijn. Die proberen wij op te sporen.

En daar ligt ook bij Vinçotte - net als in de rest van de sector - de grootste uitdaging. "Want waar vind je goede mensen?,” verzucht Lens. "Helemaal nu de economie weer lekker draait zie je dat bedrijven meer onderhoud laten doen. Omdat wij steeds vaker ook mensen met specifieke kennis aan onze klanten uitlenen is het moeilijk voldoende personeel te vinden. Wij hebben nu eenmaal expertise in huis die veel opdrachtgevers niet hebben.”

Om weer terug te keren bij het eerste onderwerp: kennis. Lens: "Het is niet voorbehouden aan de industrie hoor. Het is een maatschappelijk fenomeen: het niveau van opleiden in Nederland is te hoog geworden waardoor kennis van de praktijk steeds schaarser wordt. Vindt nog maar eens goede mensen met bijvoorbeeld een las-achtergrond. Die zijn er niet of nauwelijks.”

En dan helpt het ook niet dat de dienstverlening van Vinçotte zo specifiek is. "Niet-destructief onderzoek is maar een betrekkelijk kleine business. Technisch heel nauw”, stelt Lens. Dus dan vis je ook al snel in dezelfde vijver als de concullega’s.

Het verklaart wel de aanwezigheid van Vinçotte op Maintenance NEXT. "Het is een hele belangrijke plek om informatie uit de markt te trekken. En om contacten te onderhouden. Nieuwe business zullen we er weinig vinden, vermoed ik. Maar goed om er te zijn en te leren wat er speelt.”