Algemeen25 Januari 2018
Maintenance NEXT en Zesdaagse: mens, machine, materialen en techniek!

Het lijkt een wat vreemde combinatie: industrieel onderhoud en een zesdaags wielren-evenement. Maar dat blijkt verrassend mee te vallen, zo houdt wedstrijdleider en wielerploeg-leider Michael Zijlaard zijn gehoor voor, tijdens de kick-off meeting voor Maintenance NEXT 2019. De drie nieuwe kernthema’s van Maintenance NEXT 2019 kunnen met gemak worden gekoppeld aan de huidige stand van zaken binnen de wielersport.

'Smart industry’, is hetzelfde als het toepassen van de nieuwste technieken, inzichten en data om fietsprestaties te verbeteren.  'People’, ofwel de renners moeten zich die aanpassen aan nieuwe technieken en inzichten. Net als de ploegleiding en het begeleidingsteam. Assets? De fietsen. Door nieuwe inzichten, materialen en technieken zijn die in de afgelopen decennia enorm verbeterd en aangepast.

Zijlaard: "Technologie is onmisbaar om de prestaties van zowel de renners als hun materialen te verbeteren. Er wordt allerlei apparatuur in en op de fiets gebouwd. Grote kasten op de fietsen zijn vervangen door kleine sensoren in trappers en assen om het gewicht zo te verminderen. Alles kan tegenwoordig gemeten worden en het gaat zelfs zo ver dat de selectieprocedure van renners wordt gebaseerd op de verzamelde data.”

En net als in de industrie leidt de voortschrijdende techniek regelmatig toch stevige discussies, vertelt Zijlaard. "Want in de sport wil men het gevecht en de heroïsche strijd van de renners beleven. In hoeverre kan men met techniek en innovaties de wedstrijd beïnvloeden? Uiteindelijk blijven kracht, uithoudingsvermogen en mentaliteit van de renners bepalen wie er wint of verliest.”