Algemeen10 April 2019

'Onderhoud kan niet zonder digitalisering en robotisering’

Bij Shell is er nu al  geen enkele handeling in het onderhoudsproces die niet  gedigitaliseerd is. En bij Vopak worden er meer data scientists aangenomen dan monteurs. Dow Chemical gaat zelfs nog verder: daar mag in 2020 nergens meer een opslagtank manueel met hogedruk worden gereinigd, mogen in 2025 geen mensen meer in afgesloten ruimtes werken en geldt voor de lange termijn de vuistregel dat onderhoudsstops volledig zijn uitgebannen. De drie grootste asset owners  van Nederland  gaven op de eerste dag van Maintenance NEXT een kijkje in hun digitale onderhouds-keukens.

Marijn Bezuijen van Shell schetste hoe bij alle regelkleppen op Pernis digitaal worden gemonitord en kon trots melden dat er sinds deze maand een volledig autonome gasdetectie robot op Pernis rondscharrelt.

Bart van der Meer van Vopak stelde dat "door digitalisering we bij Vopak onze pompen managen in plaats van dat de pompen ons managen. We kunnen veel eerder zien wanneer iets dreigt te bezwijken en dus veel eerder in het proces ingrijpen. Dat scheelt tijd, geld en mankracht.”

Hans Borgt van Dow Chemical toonde hoe de chemiereus met lokale contractors innovatieve oplossingen bedenkt. De cleaning robot Jopie, ontwikkeld samen met Boskalis, die jetties reinigt, waardoor er geen duikers meer halsbrekende toeren hoeven uit te halen, wordt op steeds meer plekken in de wereld ingezet. Borgt: "Uiteindelijk willen we af van mensen in de line of fire.”