Algemeen25 April 2023

Maintenance NEXT 2023: alle lagen van de onderhoudswereld kwamen samen in Rotterdam Ahoy

ROTTERDAM, 20 april 2023 - Rotterdam Ahoy was deze week dé ontmoetingsplek voor 8.554 (inter)nationale onderhoudsprofessionals. Van 18 t/m 20 april opende Maintenance NEXT, de belangrijkste technologie- en onderhoudsexpo van de Benelux, haar deuren met ruim 250 exposanten die de nieuwste technieken, innovaties, technische oplossingen en hightech producten lieten zien. Tegelijkertijd werd in het Rotterdam Ahoy Convention Centre van 17 t/m 19 april EuroMaintenance gehouden, het grootste Europese Asset Management congres.
​​​​​​​
"We zijn ontzettend trots dat we na vier jaar de onderhoudswereld weer samen hebben gebracht in Rotterdam.” zegt Pieter Bas Dujardin, Exhibition Manager. "Toen de kans zich voordeed om EuroMaintenance te koppelen aan Maintenance NEXT, was dat een kans die we niet wilden laten schieten. Alle lagen uit de industrie kwamen hierdoor samen in Rotterdam. Het was prachtig om te zien dat de bezoekers van het congres ook de beurs bezochten en dat exposanten veel internationale gasten op hun stand hebben gesproken. De bedachte synergie was echt zichtbaar in de praktijk,” aldus Dujardin.

Samen de uitdagingen aangaan
Dat de onderhoudswereld toe was aan weer een editie van Maintenance NEXT blijkt uit de groei van 10% beursoppervlakte ten opzichte van de vorige editie in 2019. En dat is een goed teken, want de industrie staat voor diverse grote uitdagingen in de toekomst. Een terugkerend thema in veel kennissessies was dat samenwerking hierin van cruciaal belang is. Tijdens haar presentatie 'Maintenance in transitie’ besprak Karen de Lathouder, CEO bp Nederland, de uitdaging voor de industrie om in de komende 30 jaar volledig klimaatneutraal te moeten worden. "De energietransitie is een van de grootste transities die we met elkaar moeten ondergaan in de wereld. Die uitdaging is enorm." aldus De Lathouder. Samenwerking en innovatie gaan hierin hand in hand, en daarom is een platform als Maintenance NEXT heel belangrijk: "Op deze beurs kan je van elkaar leren en met elkaar sparren, maar er is ook van alles te zien waar je misschien nog niet aan gedacht hebt."
​​​​​​​
De Lathouder kreeg hierin bijval van Dimphy Wilms, Engineering Manager Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam: "Het is goed om na vier jaar weer op Maintenance NEXT te zijn en vanuit Shell het verhaal te vertellen. Het belangrijkste is dat we moeten onthouden dat we de toekomst alleen maar samen kunnen maken en er staan nog grote dingen te gebeuren in de industrie.”

Basis voor verdere groei
Pieter Bas Dujardin kijkt terug op een geslaagde editie van Maintenance NEXT: "Ik hoor enorm veel positieve geluiden van zowel bezoekers als exposanten. Het is niet vanzelfsprekend om na vier jaar afwezigheid zo’n maintenance week te organiseren. Daarom voelt het extra goed om het enthousiasme te ervaren op de beursvloer en het congres. Dit geeft ons energie en vertrouwen om de volgende editie weer verder te groeien en nog grootser aan te pakken."

De volgende editie van Maintenance NEXT vindt plaats van 8 t/m 10 april 2025.