Maintenance manager Ed Kool van Westlake Epoxy is spreker op het nieuwe congres Meeting More Maintenance Minds, dat gelijktijdig met de komende editie van Maintenance NEXT wordt gehouden. In Europoort Kringen vertelt hij over de laatste trends op zijn vakgebied, het terugdringen van het aantal onderhoudsstops en zijn grootste uitdagingen
"Mijn functietitel bij Westlake is maintenance manager, maar in Nederland kun je dat meer als asset manager beschouwen”, introduceert Ed Kool zichzelf bij aanvang van het gesprek. Zijn rol vindt hij vergelijkbaar met die van beheerder van een leasewagenpark, die zorgt dat assets veilig, compliant en betrouwbaar zijn. Kool: "Daarvoor is het nodig dat je voor elk stuk equipment een goed onderhoudsconcept hebt. Hieronder valt het inspecteren, uitvoeren van periodiek onderhoud en het repareren bij plotselinge storingen.”
Hands - on
Westlake is sinds maart 2022 eigenaar van drie op het Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam gevestigde fabrieken. "Wij produceren epoxyhars”, zegt Kool. Bij het uitvoeren van zijn werk zegt hij zoveel mogelijk 'hands-on’ te willen zijn. "Dat betekent dat ik veel in contact sta met mensen op de werkvloer, zoals technici, engineers, werkvoorbereiders en contractors. Zo houd ik feeling met de dagelijkse werkelijkheid. Daarnaast ben ik facilitator, om het werk zo goed mogelijk door te laten gaan. Ik kijk welke behoeftes er op de werkvloer bestaan en hoe werkprocessen vallen te verbeteren, zodat men prettiger, sneller, beter, gemakkelijker en goedkoper kan werken.”
Inzet drones
De plants van Westlake zijn waardevolle, duurzame en robuuste assets, maakt Kool duidelijk. Veel equipment is de laatste jaren vervangen of vernieuwd. De meeste onderdelen zijn dusdanig goed bestand tegen het productieproces dat zich geen hevige degradatie voordoet. Het uitvoeren van onderhoud, inspecties of turnarounds in een chemische fabriek betekent dat je extra voorzichtig moet zijn, zegt hij. "De focus op veiligheid bij het uitvoeren van onderhoud aan de fabrieken blijft onze eerste prioriteit. Wij willen dat onze medewerkers hun werkzaamheden op een veilige wijze kunnen uitvoeren.” Belangrijke nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied zijn bijvoorbeeld de inzet van drones voor inspecties. "Hiermee kun je tanks inwendig inspecteren zonder dat iemand deze hoeft te betreden.”
Veelbelovend
"Daarnaast is de materiaalkennis en -kwaliteit de laatste zeventig jaar sterk verbeterd. Als we equipment vervangen, betekent dit vaak een upgrade die de levensduur verlengt”, vervolgt Kool. Op de vraag waarop hij met tevredenheid terugblikt,
"DE FOCUS OP VEILIGHEID BIJ HET UITVOEREN VAN ONDERHOUD AAN DE FABRIEKEN BLIJFT ONZE EERSTE PRIORITEIT”
noemt hij de manier waarop onderhoud wordt uitgevoerd. "We voeren regelmatig onderhoudsstops uit in de fabrieken. Dan heb je gedurende een periode van twee tot drie weken veel medewerkers van contractors op het terrein. Dit is intensief en zet je organisatie behoorlijk op zijn kop.”
Van tevoren
Een groot deel van het onderhoud is vooraf in te plannen. "Daarvoor weet je wat de kosten zijn en welke resources je ervoor kunt inplannen. Toch kom je bij onderhoud altijd wel voor verrassingen te staan. Het is de kunst om de verhouding tussen gepland onderhoud en deze verrassingen zoveel mogelijk te kantelen richting voorspelbaar onderhoud”, zet Kool uiteen. Hij noemt het voorbeeld van een onderhoudsstop, waarvoor van tevoren al inspecties worden uitgevoerd. "Neem bijvoorbeeld wanddiktemetingen, die ons vooraf al een beeld geven wat er tijdens een stop aan werk valt te doen. Hiermee kunnen wij ons beter voorbereiden dan als je wacht tot het mangat opengaat.”
Congres
Kool is keynote spreker op het congres Meeting More Maintenance Minds, dat tijdens Maintenance NEXT op 8 en 9 april in Rotterdam Ahoy wordt gehouden. "Ik vind het leuk om over mijn werk te praten, zeker over aspecten waar ik enthousiast over ben. Zo
"ALS WE EQUIPMENT VERVANGEN, BETEKENT DIT VAAK EEN UPGRADE DIE DE LEVENSDUUR VERLENGT”
houd ik mij bezig met de toegankelijkheid van informatie over equipment. Denk aan technische data, zoals documenten en tekeningen. Mijn ervaring, ook bij andere bedrijven, is dat het voor techneuten niet altijd makkelijk is om snel 'as built’-informatie over equipment te krijgen. In deze digitale tijden zou dat wel mogelijk moeten zijn. Ik maak mij daar hard voor.” Hij ziet het congres als een belangrijk podium waar de Rotterdamse haven zich kan presenteren. "Wij werken in een mooie, veilige industrie die noodzakelijk is voor de Nederlandse economie.”
Tijdbesparen
Hij vindt Maintenance NEXT een interessante vakbeurs, die hij in het verleden heeft bezocht. "Al bezoek ik ook vakbeurzen die niet direct met mijn vakgebied te maken hebben. Dan loop ik zigzag over de beursvloer en als een stand mij triggert, stap ik erop af.” Het mooie van een evenement als Maintenance NEXT is de kruisbestuiving tussen verschillende sectoren, vindt hij. "Je kunt van anderen leren. Laatst sprak ik met iemand die gebouwen tot kantoorruimtes ombouwt. Er werd een brandbeveiligingssysteem aangelegd, waarna het gebouw werd verhuurd. Toen bleek dat een klep niet werkte, kwam een monteur ter plaatse van het bedrijf dat het systeem had geïnstalleerd. Hij bleek echter niet precies te weten waar de klep boven het plafond was gemonteerd en was veel tijd kwijt aan het zoeken ernaar. Een 3D-model had dit kunnen verhelpen. Een dergelijke tool kan goed werken in zowel een fabriek als een gebouw. Het helpt om tijd te besparen van onze schaarse techneuten.”