Het belang van het delen van kennis over asset- en maintenancemanagement staat voor Jan Stoker (Sustainable Asset & Maintenance Management, SSAMM) als een paal boven water. Zeker als dit 'over de silo’s heen’ gebeurt, zoals op Maintenance NEXT.
Assetmanagement is in wezen een simpel verhaal, stelt Jan Stoker aan het begin van het gesprek. "Het is iets van alle tijden: waarde creëren uit iets wat je hebt. Met behulp van assetmanagement continueer en/of vermeerder je de waarde van je bezit. Het heeft in de loop der tijd alleen een andere naam gekregen.” De introductie van de Britse norm PAS 55 heeft de ontwikkeling van assetmanagement een duw in de rug gegeven, is Stoker van oordeel. Hij omschrijft zichzelf als 'een beheerder en geen bouwer’. "Ik ben een langetermijndenker. Niet het bouwen, maar het honderdvijftig jaar lang onderhouden en beheren van een asset, dát is pas spannend. Daar komt veel meer bij kijken, zoals duurzaamheid, politiek, geld, geopolitiek, demografie en de omgeving.”
Wereldwijde definitie
"Ik ben altijd verbonden geweest met beheer en onderhoud”,verklaart Stoker. Toen hij in 2012 aan een onderzoek over onderhoud en beheer werkte, werd ISO 55000 als opvolger van PAS 55 geïntroduceerd. "Daar heb ik ontzettend veel geluk mee gehad. De intrede van deze mondiale norm valt gerust een keerpunt te noemen. Hiermee kreeg je wereldwijde definities voor
| "NIET HET BOUWEN, MAAR HET HONDERDVIJFTIG JAAR LANG ONDERHOUDEN EN BEHEREN VAN EEN ASSET, DÁT IS PAS SPANNEND” |
assetmanagement en assets. Aan de hand van deze standaarden kon ik bij wijze van spreken ineens met iemand uit Japan praten omdat we hetzelfde onder assetmanagement verstaan.” Sindsdien zocht hij contact met diverse assetmanagement- en brancheorganisaties 'om mee te denken en te ontdekken hoe complex het is’. "Inmiddels ben ik bij deze organisaties een oude bekende. Mijn passie is blijven leren en ermee bezig zijn.”
Objectief en zonder sentiment
Op de vraag wat hem in het onderwerp zo aanspreekt, antwoordt hij: "De relatie tussen mens en de ontwikkeling van technologie. In assetmanagement draait het om het vinden van de balans in de driehoek geld, prestatie en risico. Dat is wat assetmanagement in de basis is. Het gaat erom om op het juiste tijdstip, onder de juiste integriteit en verantwoording investeringen te doen in bijvoorbeeld infrastructuur of een luchthaven. Dát is de kunst.” Het vinden van die balans is als het bereiken van het theoretische optimum voor de levensduur en duurzaamheid van assets, legt hij uit. "Zo kun je waarde vermeerderen en levensduur verlengen. In ons vakgebied zie je dat hier steeds meer naar wordt gestreefd. De onlangs herziene versie van de ISO 55000:2024 gaat bijvoorbeeld dieper in op 'decision making’. Je hebt tools nodig om de vele factoren die daarbij komen kijken in het gelid te krijgen. Dat moet objectief en zonder sentiment gebeuren. Ook moet politieke invloed of de overhand van bepaalde partijen niet in overweging worden genomen.”
Industrie 5.0
Industrie 5.0 is een onderwerp dat de laatste jaren in de belangstelling van Stoker staat. "Inmiddels liggen verschillende industriële revoluties achter ons en bevinden wij ons nu in het AI-tijdperk waarin onder andere kunstmatige intelligentie een grote rol speelt. Binnen de EU is het inzicht ontstaan dat technologische ontwikkelingen erg snel gaan en wij deze als mens wel bij moeten kunnen houden. Daarom is in februari 2021
| "IN ASSETMANAGEMENT DRAAIT HET OM HET VINDEN VAN DE BALANS IN DE DRIEHOEK GELD, PRESTATIE EN RISICO” |
Industry 5.0 als fenomeen in de EU gelanceerd.” Het concept draait om drie thema’s, vertelt hij. Dit zijn duurzaamheid, 'human centric’ en weerbaarheid. "Het doel is de Europese maakindustrie meer weerbaar te maken tegen zaken als energieschommelingen, conflicten, epidemieën als corona en demografie. 'Human centric’ stelt centraal hoe wij ons als mens tot deze digitale transformatie verhouden en wat de impact van AI op ons vakgebied is.”
Twee werelden
Stoker is actief bij de European Federation of NationalMaintenance Societies (EFNMS), die zich onder andere bezighoudt met het opleiden van de volgende generatie in het asset- en maintenancemanagement. "Het tekort aan onderhoudstechnici is waar wij grote zorgen om maken, maar ook hoe die op te leiden. Dat lijkt een eenvoudig demografisch fenomeen, maar het heeft meer om het lijf”, zegt hij. "Mijn generatie - ik ben van eind jaren zestig - leest een boek, maar de jonge engineers zijn veel meer digitaal georiënteerd. Zij hebben een andere manier van leren en het oplossen van problemen, die vele malen sneller en effectiever is. Voor het schrijven van een scriptie ben ik vier maanden bezig; jongeren zijn in vijf minuten klaar dankzij tools als ChatGPT.
| "HET IS DE VRAAG HOE WIJ DIE TWEE WERELDEN BIJ ELKAAR KUNNEN KRIJGEN” |
Het is de vraag hoe wij die twee werelden bij elkaar kunnen krijgen. Daar gaat industrie 5.0 om. Het is een belangrijk onderwerp. De EU heeft enorme bedragen gereserveerd voor investeringen in Industry 5.0, om dit succesvol te maken ten dienste van de industrie in de EU en daarbuiten.”
Vrolijk bedrijf
Naast zijn dagelijks werk bij Rijkswaterstaat is Stoker de drijvende kracht achter het kennisplatform Sustainable Asset & Maintenance Management (SSAMM). "De vraag wat dit is, is zowel makkelijk als ingewikkeld om te beantwoorden”, vertelt hij erover. "Ik heb nooit een eigen bedrijf willen starten.
Het is ooit ontstaan voor het factureren van uitnodigingen in het buitenland en mijn rol bij de universiteit van Cranfield in het VK. Tijdens mijn onderzoek waren er nog geen databases en wilde ik partijen informeren die mij financierden. Op een zondag heb ik op LinkedIn een company page aangemaakt. Daarop plaats ik artikelen en deel ik bevindingen. Kennis is immers van iedereen. Intussen staan er honderden artikelen op en is er een fors aantal volgers. SAMM is een vrolijk bedrijf, zonder commerciële bedoeling, dat staat voor kennisverbreding en -deling. Ik doe het omdat ik het leuk vind vanuit mijn motto 'passion never fails’. Bij SSAMM zijn nu drie websites en elf company sites aangesloten.” Stoker doet dit ook om het onderhoud vak meer in de spotlights te plaatsen. Hij signaleert dat er de laatste jaren meer oog voor beheer komt nu er minder wordt gebouwd. "Misschien is onderhoud wel een vak!”
Kennismanagement
Als lid van de adviesraad van Maintenance NEXT geeft Stoker zijn mening over onder meer de te voeren thema’s op de vakbeurs. "Ik geef gevraagd en ongevraagd advies; het gaat voornamelijk om 'spiegelwerk’. Dit doe ik onafhankelijk via SSAMM, wat mijn bijdrage krachtig maakt. Ik kan mijn netwerk hiervoor inzetten.” Hij is enthousiast over de vakbeurs omdat die zich richt op asset management en maintenance. "Maintenance NEXT gaat over silo’s heen, de zogenaamde 'horizontale line of sight’.
| "HET IS BELANGRIJK KENNIS TE ONTSLUITEN EN WEG TE BLIJVEN VAN DOGMA’S”|
Daarmee bedoel ik de beroepsgroepen, zoals de maritieme sector, infrastructuur, maakindustrie, gebouwde omgeving en de luchtvaart. We kunnen van elkaar leren, maar denken veelal nog conventioneel. Er wordt gedacht dat risico’s bij olie en gas anders zijn dan in de maritieme sector. Vergelijkbare problemen worden in sectoren op een eigen manier opgelost. Op zich is dat gaaf, maar het is belangrijk kennis te ontsluiten en weg te blijven van dogma’s. Onderhoud is onderhoud. In andere sectoren draag je alleen andere handschoenen of gebruik je ander gereedschap. Dat is precies wat Maintenance NEXT nastreeft: onverholen integraliteit. We spreken één taal. Het is zaak met elkaar in gesprek te raken en te blijven.”