Algemeen01 April 2025

Predictive Maintenance: geen toekomstmuziek, maar noodzaak

Voorspellend onderhoud is cruciaal om stilstand te voorkomen en concurrerend te blijven. Handmatig Excel-bestanden uitlezen is tijdrovend en achterhaald. Met een krappe arbeidsmarkt en de opkomst van AI wordt slimme onderhoudssoftware steeds belangrijker, maar slechts een klein deel van de bedrijven maakt er gebruik van. Gemba en IBM helpen bedrijven de stap te zetten: om niet alleen bij te blijven, maar juist voorop te lopen.

 

Gemba is een business partner van IBM en implementeert de Maximo Application Suite, een geavanceerde tool voor Asset Life Cycle Management. Stefan Hoffmanns, Product Development Manager bij Gemba, begeleidt bedrijven in deze transitie: "Twintig jaar geleden waren we met vier man, nu zijn we met veertig. Ik werk nauw samen met een groot account, een machinebouwer waar ik enkele dagen in de week zit.”

Ronald Teijken werkt ruim tien jaar bij IBM en is verantwoordelijk voor de Automation-partners die zich richten op Asset Management: "Gemba is een belangrijke partner voor Maximo. Ik werk al jaren samen met Stefan. We delen kennis en geven samen presentaties, zoals binnenkort op Maintenance Next.”

 

Betere efficiëntie en langere levensduur

Ronald: "De implementatie van de Maximo Application Suite combineert product en service, specifiek gericht op complexe organisaties met kapitaalintensieve assets, zoals olie- en gasbedrijven, waterschappen, infrastructuur en de maakindustrie.Voor Asset Holders is onderhoud een cruciaal thema. Op onze website staat niet voor niets: 'Optimize performance with AI-infused monitoring and maintenance’. AI en andere geavanceerde technieken zijn perfect toepasbaar binnen Asset Lifecycle Management (ALM). Dit helpt bedrijven de levensduur van assets te verlengen, de efficiëntie te verhogen en de juiste investeringsbeslissingen te nemen.”

 

Stefan: "Naast Asset Management heeft IBM sterk ingezet op Asset Performance Management. Dit draait om slim onderhoud en efficiënte uitvoering, waarbij voorspellend onderhoud steeds vaker traditioneel onderhoud vervangt. Data uit drones, slimme analyses en historische documenten zoals handleidingen en rapporten geven realtime inzichten en voorspellingen. Dit verhoogt de levensduur en prestaties van assets.Geen enkele andere aanbieder biedt RCM (Reliability Centered Maintenance) op deze manier aan. Hiermee heeft IBM een volledige geïntegreerde oplossing voor Asset Life Cycle Management.”

 

Iets is maar even nieuw

Ronald: "Maximo is in de afgelopen jaren geëvolueerd tot een unieke keuze in de markt. Integratie van een aangekocht Reliability Database helpt enorm. De koppeling met de feitelijke operatie is wat de Maximo Application Suite voor bedrijven bruikbaar maakt. Ze willen af van Excel sheets, medewerkers die losse metingen verrichten en de foutmarges die dit met zich meebrengt. De kosten van onderhoud gaan drastisch omlaag met effectieve voorspellingen. Een medewerker kan nu in de cloud de actuele status een apparaat zoals een motor of pomp inzien en handelingen beoordelen.”

 

Stefan: "Veel bedrijven hebben oude assets. De werking kan prima zijn maar beoordeling daarvan is lastig als de medewerkers steeds jonger worden. Opleidingen leren studenten niet hoe een apparaat klinkt of hoort te klinken. Visuele kenmerken zijn lastig als je ze niet ziet of herkent. Oude assets voorzien van slimme sensoren gekoppeld aan drones en AI brengen uitkomst.Een afwijking of periodiek nagelopen kenmerk beoordelen aan de hand van een levensduur van soms meer dan vijftig jaar kan dan uitkomst brengen. Een oordeel vellen was voorheen mensenwerk. Inmiddels is zoveel data beschikbaar dat AI tools meehelpen om een juiste beslissing te nemen. En zo zorgt ons systeem voor betere beoordelingen. Met name op plekken zoals olieplatforms en ondergrondse systemen is vertaling van visuele inspectie door AI inmiddels betrouwbaar en helpt de werknemers.”

 

Van Asset Register tot werkend onderhoudssysteem

Ronald: "Enterprise Asset Management is de strategie en een set van processen en softwaretools die helpen bij het beheren van fysieke activa gedurende de hele levenscyclus. Dit omvat planning, aanschaf, onderhoud, exploitatie en vervanging van bedrijfsmiddelen zoals machines, gebouwen, infrastructuur en voertuigen.Een implementatie van ons systeem start met workshops. We onderzoeken de vraag, de behoefte, functionaliteiten, processen en wensen, en verrijken de bestaande data met Asset Performance Data en kijken naar Condition Based Maintenance en andere systemen die data leveren. Kritische analyse levert zo onderhoudsschema’s op met een hoger rendement.”

 

Stefan: "Vaak zijn we in het salestraject al met voorbereidende werkzaamheden bezig, door een bestaand systeem te vervangen of opnieuw in te richten. De workshops brengen de verschillende deelgebieden in kaart en geeft een overzicht van de locaties en assets. Samen met de klant bepalen we het niveau van detaillering. Lang niet alles hoeft te worden vastgelegd. Het traject start met het bouwen van een Asset Register. Vroeger liepen medewerkers met multimeters door de fabriek. Moderne apparatuur is tegenwoordig voorzien van sensoren. Alle data bij elkaar brengen tot een werkbaar systeem is voor een organisatie ongelofelijk waardevol. AI kan daarbij assisteren om inzicht te geven in de toenemende complexiteit en bovendien het gebrek aan personeel of kennis opvangen.”

 

Ronald: "Voor de duidelijkheid: we nemen de data en beoordeling niet over. Het is uiteindelijk de klant die met het systeem werkt. Zij beoordelen de staat van een asset. Vergeet niet dat de medewerker een minstens zo belangrijke factor in het geheel is. De man of vrouw die nu alles weet, is over een paar jaar met pensioen. Nieuwe, jonge medewerkers zijn anders opgeleid en er is een schreeuwend personeelstekort. De behoefte aan systemen voor voorspellend onderhoud is enorm en de relevantie wordt met de dag groter.

 

Wij slaan de ervaringshistorie van de medewerkers zo goed mogelijk op en assisteren de nieuwe generatie met optimale data voor hun onderhoud. Denk aan instructies en clips.” De sessie met Ronald en Stefan vindt plaats in het kennistheater, op woensdag 9 april om 11:30.