Algemeen09 Januari 2023

Industry 5.0: Van economische waarde naar maatschappelijke waarde

Jan Stoker is - naast zijn werk als docent Asset en Maintenance Management aan de de universiteiten van Cranfield en Aberdeen, Senior assetmanager bij Rijkswaterstaat - lid van het adviescomité van Maintenance NEXT en tevens spreker tijdens het kennisprogramma van de beurs. Bovendien is hij voorzitter van de European Training Committee (ETC) van de European Federation of National Maintenance Societies (EFNMS). Stoker is een warm pleitbezorger van Industry 5.0 en hoopt dat het onderwerp de aandacht krijgt die het verdiend tijdens de komende editie van Maintenance NEXT/EuroMaintenance.

 

De thema’s van EuroMaintenance/Maintenance NEXT zijn 'Smart Industry’, 'Sustainability’, 'Asset performance management’, 'Human factor’ and 'Safety’. Volgens Stoker grijpt Industry 5.0 in op al die verschillende thema’s. 


Industry 5.0 is volgens Stoker het laatste nieuwe inzicht dat de sector aan het verwerven is. "Daar waar het in het afgelopen decennium vooral ging om de technologische ontwikkelingen komt nu de mens centraal te staan. Technologie moet ten dienste van de mens staan.” 


Het concept van Industry 5.0 is vrij nieuw. Volgens de Europese Unie biedt Industry 5.0 "een visie op de industrie die verder gaat dan efficiëntie en productiviteit als enige doelen, en versterkt het de rol en de bijdrage van de industrie aan de samenleving." en "Het plaatst het welzijn van de werknemer in het middelpunt van het productieproces en gebruikt nieuwe technologieën om welvaart te bieden die verder gaat dan banen en groei, terwijl de productielimieten van de planeet worden gerespecteerd." Het vormt een aanvulling op de Industry 4.0-benadering door "onderzoek en innovatie specifiek ten dienste te stellen van de overgang naar een duurzame, mensgerichte en veerkrachtige Europese industrie" 


Met andere woorden, in de kern weerspiegelt Industry 5.0 een verschuiving van een focus op economische waarde naar een focus op maatschappelijke waarde, en een verschuiving van de focus van welvaart naar welzijn. "Het draait daarbij om drie dingen”, stelt Stoker. "Weerbaarheid, duurzaamheid en het centraal stellen van de mens.”

 

Mensen en planeet centraal stellen in plaats van winst en groei in de definitie van industrie is behoorlijk nieuw. Denk je echt dat bedrijven die kant opgaan? 
"Er is weinig keuze. In bijna alle sectoren is het vinden en behouden van talent een veel grotere uitdaging geworden dan het vinden van klanten. En ik hoef niet uit  te leggen welke kant het opgaat met onze planeet. Technologie is zo allesomvattend geworden in de afgelopen 10 tot 15 jaar dat er een generatiekloof dreigt tussen de jongeren voor wie het allemaal volstrekt vanzelfsprekend is en de wat oudere generaties die er niet mee opgegroeid zijn. Industry 5.0 wil daar een antwoord op zijn.” 

 

Industry 5.0 is nog niet erg bekend. Veel bedrijven zijn nog druk met 4.0 of zelfs nog eerdere versies. 
"Klopt. Maar de ontwikkelingen als vergrijzing, de klimaatcrisis, het tekort aan kennis en een nieuwe generatie die geen kennis van onze assets meer heeft dwingen ieder bedrijf om deze stappen te zetten. Ik zeg niet dat het niet uiterst complex is, maar dat wil niet zeggen dat we het nu niet moeten doen.” 

 

Wat moeten bedrijven in jouw ogen doen om deze drie pijlers onder Industry 5.0 te omarmen? 
"In eerste instantie zullen ze zich erin moeten verdiepen. Goed uitzoeken wat het idee erachter is. Want de Europese Unie schrijft dit niet voor niets. En vervolgens bedenken hoe ze echt duurzaam, dus met oog voor behoud van onze planeet, kunnen worden, hoe ze hun medewerkers centraal gaan stellen en hoe ze weerbaar worden, dus bestand tegen plotselinge ontwikkelingen van buitenaf. Dingen zoals een wereldwijde pandemie bijvoorbeeld.”    

 

Volgens Stoker is Euromaintenance/Maintenance NEXT bij uitstek het geschikte platform om de sector bewust te maken van Industry 5.0. "De hele markt is immers aanwezig tijdens die vier dagen in april. En het is altijd een evenement geweest waar de laatste kennis, trends en ontwikkelingen getoond en besproken worden. Ik ben ervan overtuigd dat dit concept aan niemand voorbij zal gaan.”